Verminderen van ongevallen in magazijnen

Ieder jaar vinden er in Nederland zo`n 1500 ernstige ongelukken plaats in magazijnen, waarvan gemiddeld zeven met dodelijke afloop. Meestal zijn dit aanrijdingen met een heftruck. In de Nederlandse magazijnen werken ruim 600.000 medewerkers, onder wie reach- en heftruckchauffeurs, orderverzamelaars en inpakkers. De fysieke belasting in de logistieke sector is zwaar, door tillen, trekken en duwen. Het ziekteverzuimpercentage ligt duidelijk hoger als het gemiddelde ziekteverzuim.

Neem voorzorgsmaatregelen
Volg de 9 tips en verminder ongevallen in het magazijn.

1. Licht uit, spot aan
Hoge en volle magazijnstellingen belemmeren een goede zichtbaarheid in het magazijn. Meestal is het onmogelijk om te zien wat er ‘om de hoek’ komt, waardoor aanrijdingen toch voorkomen. Een eenvoudige en relatief goedkope oplossing voor dit probleem is het zogenaamde Blue Spot Light.

2. Wandelpad voor voetgangers
Een speciaal gebied voor voetgangers, waar heftrucks niet mogen rijden, is een soort veilige haven in het gevaarlijke magazijn. Door gebruik te maken van zebrapaden of zelfs stoplichten op oversteekplaatsen, verlaag je het risico op een aanrijding met een heftruck.

3. Racebaan
Het met hoge snelheid door een magazijn rijden is de nummer één oorzaak van ongevallen en schade. Alleen het ophangen van waarschuwingsborden met de maximaal toegestane snelheid heeft vaak geen effect. Ingrijpender maatregelen zijn nodig. Denk aan automatische snelheidsregeling; zodra de heftruck het magazijn binnenrijdt, wordt de maximum snelheid automatisch verlaagd.

4. Heftruckcertificaat
Bij verreweg de meeste ongelukken in magazijnen zijn heftrucks betrokken. Het is daarom erg belangrijk dat de bestuurder van een voertuig een opleiding heeft gehad en in het bezit is van een certificaat of diploma. Als de chauffeur weet hoe hij met z’n voertuig om moet gaan, leidt dit automatisch tot minder ongelukken. Maak een chauffeur daarlangs bewust van de omgeving waarin ze komen te werken. Loop bijvoorbeeld samen een rondje door het magazijn en wijs ze op risicogebieden.”

5. Toegangscontrole
Het is belangrijk ervoor te zorgen dat er niet iemand zonder certificaat met de heftruck gaat rijden.

6. Opgeruimd staat netjes
Een opgeruimd en schoon magazijn staat niet alleen netjes, het vermindert ook de kans op een ongeluk.

7. Rondom zicht op de heftruck
In drukke magazijnen komen heftruckchauffeurs ogen te kort. Door een heftruck te voorzien van een rondom zicht camerasysteem, hebben chauffeurs in een oogopslag zicht op de hele omgeving rondom het voertuig.

8. Beloon goed gedrag
Het magazijn veiliger maken staat of valt met de mensen binnen de organisatie. Stimuleer medewerkers om ervoor te zorgen dat het veilig wordt en blijft in het magazijn.

9. Eenduidige instructies
Het personeel dat met heftrucks of andere voertuigen rijdt, kan erg divers zijn. Zeker in bijvoorbeeld de vakantieperiode of wanneer er in ploegendiensten gewerkt wordt. Het is daarom belangrijk om duidelijke instructies te geven over hoe er gewerkt wordt en hoe we het met z’n allen veilig houden.